Tips voor het aanleggen van een natuurlijke tuin

Je wilt je tuin zo natuurlijk mogelijk aanleggen. Dat is natuurlijk een prachtig streven, want jouw tuin is jouw privé stukje natuur.

Hard en zacht

Een tuin is altijd een combinatie van materialen. Je hebt te maken met harde materialen, die belangrijk zijn, en daarnaast de beplanting. Als je beplanting gaat uitkiezen, denk dan ook aan de dieren: vogels en vlinders. Kies bijvoorbeeld voor vlinderstruiken. En vergeet ook niet de bomen in je tuin. Wees daar niet te bang voor, want hoogte in je tuin schept diepte. Een klein berkje in je tuin levert je binnen vijf minuten al vogels op. Een boom fungeert als landingsplek, en als een plek waar vogels zich veilig voelen.

Tegels in je tuin

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de harde materialen in je tuin kloppen bij de natuurlijke uitstraling. Wil je bijvoorbeeld een harde ondergrond in je tuin? Leg dan eens doorsnee tegels ondersteboven neer, en je zal zien dat het een oude traditionele uitstraling heeft. Ook een betontegel geeft een mooie, basic uitstraling aan je tuin. Betontegels zijn er in verschillende maten en kleuren. Je kan kiezen voor een facet, dat is die schuine rand die eraan zit. Of ga voor een tegel bijna zonder facet. Ga als oppervlak voor een soft finish. Zoals de naam al zegt is dat heel zacht, waardoor je moeiteloos met blote voeten over je tegels kunt lopen. Extra natuurlijk!

Stapelmuurtjes

Als je stapelmuurtjes gaat bouwen kun je met oude tegels werken. Of je neemt een brick wall. Dat is een 20×30 tegel die door midden is gebroken. Daardoor verschijnt de textuur die aan de binnenkant van de tegel schuil gaat. Die robuuste structuur geeft de steen een hele natuurlijke uitstraling.

Natuurlijk zonnescherm

Ook kunnen harde materialen hand in hand gaan met natuur. Bijvoorbeeld wanneer je een schutting laat begroeien met een mooie klimplant, zoals de passiflora of Clematis armandii. Laat een klimplant door je pergola groeien, en je hebt meteen een natuurlijk zonnescherm, dat ’s zomers lekker koelt en winters zonder blad de zon door laat!

Inheemse planten

Houd er bij je plantkeuze rekening mee dat je kiest voor inheemse planten. Natuurlijke soorten zijn automatisch inheems, zoals een knotwilg, wilde rozen, boterbloemen, klaprozen en bijvoorbeeld vergeef-me-nietjes. Dergelijke planten kunnen zich flink uitspreiden, en dat vereist misschien wat meer onderhoud aan je tuin. Wil je dat niet? Kies dan simpelweg voor een alternatief. Zo kun je gaan voor de kaukasische vergeet-me-niet, zoals de brunnera macrophylla. Deze plant heeft een mooi bloemetje dat bloeit vanaf april tot ver in de zomer. Deze plant zaait zich niet uit, woekert niet waardoor je een natuurlijke tuin krijgt zonder extra lasten.

lees meer

Gerelateerd blogs

Je gevel optimaal onderhouden is belangrijk 

Het maakt niet uit of je in een huurwoning of in een koopwoning woont, het is en blijft belangrijk om de gevel altijd optimaal...

Haagplanten

Haagplanten worden in de Nederlandse tuinen veel toegepast en dit komt door de verschillende voordelen die de haagplant met zich meebrengt. Een van de...

Hoe kun je een grond container het best beladen?

Ga je een grond container huren? Dan is het belangrijk dat je van tevoren rekening houdt met de spelregels. Vaak hebben de aanbieders een...

Hoe zorg je dat een bouwproject goed verloopt?

In de bouw is het mega belangrijk dat alles goed geregeld is. Of het nou gaat om het bouwen van nieuwe huizen of het...