Rozenkevers en meikevers: een plaag in de tuin

Een tuin onderhouden is nogal een klus. Gelukkig is het ook heel leuk en rustgevend en geeft het veel voldoening als je tuin mooi is. Je kan er heerlijk in zitten en van een stukje natuur bij je huis genieten. Een mooie tuin is een kwestie van goed bijhouden, en goed verzorgen. Helaas is het zo dat het regelmatig voorkomt dat er ongedierte in je tuin leeft. Vroeger was het normaal om ongedierte te bestrijden met allerlei chemicaliën. Gelukkig stappen we daar met zijn allen steeds meer vanaf. Dat is namelijk ontzettend schadelijk voor je tuin, jezelf en het ecosysteem. Voor ongedierte bestaat vrijwel altijd een natuurlijke remedie, in de vorm van de natuurlijke vijand van dit ongedierte. Twee voorbeelden daarvan zijn rozenkevers en meikevers, die een plaag kunnen veroorzaken in je tuin. 

Rozenkevers 

Rozenkever of Johanneskever is een kleurrijke verschijning. Deze kever is makkelijk te herkennen aan de groene en gouden glans die hij heeft. De volgroeide kever zelf is niet zo schadelijk voor een tuin. Het probleem komt van de fase dat deze kevers nog larven of engerlingen zijn. Wat er namelijk gebeurt is dit. De kevers hebben eitjes gelegd in de zomer, in de bodem van je gazon. In de winter groeien deze eitjes en in het voorjaar zullen ze uitkomen. Dan leven er larven in de bodem, en die moeten zich ergens mee voeden. Dat doen ze met de wortels van je gras. Uiteindelijk worden dit kevers en die leggen weer nieuwe eitjes. Het resultaat hiervan wordt zichtbaar in de vorm van gele en bruine plekken in het gras. Ook worden de planten door aanvreting van de wortels kwetsbaarder. En dan zit je ook nog met de kwestie dat vogels en andere diertjes op zoek gaan naar larven en je gazon kapot wroeten. 

Meikevers

Meikever is een kever die donker en bruin is. Ook voor deze beestjes geldt dat ze als volwassen kever weinig schade aan kunnen richten, maar dat hun engerlingen een heuse plaag vormen. De cyclus is hetzelfde en ook deze engerlingen voeden zich met de wortels van het gras in je tuin. De vraag is dus hoe je van deze engerlingen af komt en een mooi gazon kan behouden. In het geval van rozenkevers en meikevers is het heel eenvoudig op te lossen. De natuurlijke vijanden van de engerlingen van deze kevers zijn aaltjes en nematoden. Door je plaag op deze manier op te lossen, zorg je voor een gezond ecosysteem in je tuin en breng je geen schadelijke stoffen in omloop. Dat is fijn voor het hele milieu, maar ook voor je kinderen die op het gras willen spelen en alle andere dieren en planten in je tuin. 

lees meer

Gerelateerd blogs