Waar komen naaktslakken vandaan?

Indien je een tuin bezit bij je huis, zul je dit wel herkennen: het krioelt in de zomer van de naaktslakken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar waar komen deze insecten vandaan? In de lente al, kruipen deze beestjes jouw tuin in. Dan zijn ze nog met niet zoveel. Ze leggen dan hoopjes met eitjes, vlak onder het grondoppervlak. Omdat het in dit seizoen vochtig is en er volop voedsel is, is dit voor hen de ideale tijd. Het betreft dan wel honderden eitjes. Rond de zomer, komen deze eitjes uit en zie je dus al die naaktslakken in jouw tuin. En als je een hele rommelige tuin hebt met veel potten, dan zul je ook meer naaktslakken aantreffen. Dus, ze komen uit de grond, en ook gekropen uit potjes, kieren en richels. Zij verstoppen zich graag!

Liever geen ongedierte…

Indien je een echte tuinfanaat bent, vind je het natuurlijk belangrijk dat er geen ongedierte, zoals slakken, in je tuin te vinden is, want ongedierte vreet bijvoorbeeld de planten aan. Ook kan het zijn, dat ongedierte ziektekiemen bij zich draagt, die ze dan weer kunnen verspreiden, en dat is natuurlijk niet wenselijk voor de conditie van je tuin. Dus hoe houd je die vervelende indringers nu op een afstand, zodat jouw planten en gewassen in je moes- of siertuin intact blijven?

Weg met slakken!

Gelukkig is er een oplossing. Slakken kun je eenvoudig uit je tuin houden door aaltjes tegen slakken. Tussen half maart en half oktober kun je gebruiken. Je dient ze op te lossen en aan te gieten op de grond. De slakken die in aanraking komen met de (opgeloste) aaltjes, zullen binnen twee weken dood gaan. Het maakt niet uit waar je de slakken wilt bestrijden, denk aan bloembakken, in de tuin of in de kas. Je kunt ook slakkenkorrels gebruiken (minder milieuvriendelijk), daarbij sterven de slakken onmiddellijk. Maar je wilt natuurlijk van die chemische korrels gebruiken, waar bijvoorbeeld metaldehyde in zit, dus kies liever voor de aaltjes.

Anti-slakkenringen

Het is ook een optie om anti-slakkenringen aan te schaffen. Deze zijn goed voor de gezondheid van je planten, en ze stimuleren ook de groei van je planten. En last but not least, houden ze die vieze slakken op een afstand! Je kunt deze anti-slakkenringen rondom een plantenpot plaatsen. Doordat ze een rand hebben, zullen de slakken niet in de pot kruipen en blijven je planten dus onaangetast. Je kunt ook deksels bij de anti-slakkenringen kopen, zo kun je er bijvoorbeeld sla in kweken. Veel succes met het slakken bestrijden in jouw tuin!

lees meer

Gerelateerd blogs