Machines in de bouw

Er zijn nog altijd veel mensen die graag in de bouw werken. Praktisch werk, waarbij je vaak buiten bent en lekker fysiek bezig kunt zijn. Gelukkig is het werk niet meer zo zwaar als het eerst was, dankzij vele transportmiddelen en machines die het werk lichter maken. Misschien vraag je je af wat er zoal wordt gebruikt in de bouwsector. In dit artikel geven we daarom een aantal voorbeelden.

 

Mobiele kranen

Dit zijn alle kranen die mobiel en dus verrijdbaar zijn. Er is een aantal verschillende soorten. Zo is er bijvoorbeeld de mobiele torenkraan, die ook wel mobiele hijskraan wordt genoemd. Deze kraan staat op wielen of op rupsbanden en heeft een gieklengte tot wel 60 meter. Ook zijn er alle terrein kranen. Met dit model kun je goed manoeuvreren, want alle assen kunnen meedraaien. Een ander voorbeeld van een mobiele kraan is de kraanwagen, ofwel autokraan. Dit model is herkenbaar aan de telescopische mast, die erg ver kan uitschuiven. Tot slot is ook de autolaadkraan het vermelden waard. Dit is een uitrusting die je op een vrachtwagen of auto kunt plaatsen. Dit kan erg handig zijn voor wanneer je in korte tijd op meerdere plekken moet zijn. Ben jij op zoek naar een mobiele kraan? Er staat regelmatig een mobiele kraan te koop aangeboden, bijvoorbeeld bij Trucks.nl.

 

Kippers

Een kipper kun je omschrijven als een moderne kar. Ze worden vaak gebruikt voor het laden en lossen van goederen. De laadbak is namelijk eenvoudig te kantelen, met behulp van een hydraulische arm. Je kunt op deze manier dus snel producten als zand, grond en hout vervoeren. Ook hiervan bestaan verschillende soorten. Zo is er bijvoorbeeld de kipper oplegger, die je kunt koppelen met een trailer. Je kunt ook kiezen voor een zijwaartse kipper, die tot wel 3 kanten op kunnen kiepen.

 

Verreikers

Verreikers zijn ideaal voor hefwerkzaamheden. Je kunt hiermee moeilijk bereikbare plekken toch redelijk eenvoudig bereiken. Het heeft wat overeenkomsten met mobiele kranen, maar bij verreikers kun je zelf verschillende opzetstukken aan de arm bevestigen. Je kunt denken aan lepels of bakken. Ze zijn daardoor erg veelzijdig. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt voor zowel bouw- als sloopprocessen. Er zijn grofweg twee verschillende uitvoeringen: de starre verreiker en de verreiker met roterende arm. De laatstgenoemde wordt veel ingezet bij ruimtes met weinig bewegingsruimte, omdat de arm 360 graden kan draaien. De starre verreiker heeft als voordeel dat het grotere lasten kan tillen.

 

Er zijn uiteraard nog veel meer werktuigen en machines. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande informatie en weet je nu meer over een aantal hulpmiddelen in de bouw.

lees meer

Gerelateerd blogs