Een hondje, is dat eigenlijk wel zo leuk als het lijkt?

Een leuk, speels, vrolijk diertje in huis, wie wil dat nou niet? Maar toch denken veel mensen vaak te simpel over een hondje. Je moet eigenlijk je hond zien als een echt familielid. Want bij het aanschaffen van een hond kom je gelijk al bij de eerste valkuil. Hoe weet je of je een gezonde hond koopt en dat hij niet al heel vaak is doorgefokt? Het is belangrijk om bij een betrouwbare bron je hond aan te schaffen en ga niet zomaar bij de goedkoopste honden fokker op marktplaats langs. Want op het eerste oog kan je hondje er gezond en lief uit zien maar meestal zodra ze ouder worden zie je pas de echte complicaties.

Ziektes

Want net zoals bij kinderen of volwassen mensen kunnen ook honden ziektes krijgen. Dit is natuurlijk heel vervelend en daar wil je het liefst zo snel mogelijk van af. De meest voorkomende ziekte is de hondenziekte. De hondenziekte is een virus dat symptomen als diarree, hoesten, niezen, een loopneus en een oogontsteking kan veroorzaken. Hondenziekte is één van de gevaarlijkste aandoeningen bij honden. Deze ziekte veroorzaakt ontstekingen in de darmen en in het hersenvlies. Het is belangrijk om bij het constateren van deze symptomen direct langs een dierenarts te gaan. Een wat bekendere ziekte is hondsdolheid. Hondsdolheid is een infectie die gevaarlijk is voor alle zoogdieren. Ook voor mensen dus. Hondsdolheid is te herkennen aan symptomen als de verlamming van spieren, gedragsverandering (meestal agressie), watervrees en hallucinaties. Iets wat ook vrij bekend is en waarvoor je je hond ook kan inenten is de kennelhoest. Over het algemeen hebben honden in een kennel een lagere weerstand vanwege de grote hoeveelheid honden en eventuele stress. Om die reden wordt deze ziekte dan ook kennelhoest genoemd. Symptomen van kennelhoest zijn koorts, een verminderde eetlust en aanhoudende kriebelhoest.

Vachtproblemen

Elke hond heeft een vacht waar ook weer problemen bij kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vlooien of teken in de vacht die je moeilijk kan zien. Vlooien hond is iets waar je hond veel last van kan hebben en waar je ook snel bij moet zijn. Je hond kan ook last krijgen van jeuk, rode bultjes of eczeemachtige plekken. Een allergische reactie op voeding, grassen, pollen of insectenbeten zijn vaak de boosdoener. Ook de wisseling van een wintervacht naar zomervacht of andersom, zijn perioden waar de huid extra gevoelig is voor beschadiging van binnenuit of buitenaf. Gelukkig zijn er voor bijna alle bovenstaande kwalen middeltjes om het te verhelpen of helemaal op te lossen.

lees meer

Gerelateerd blogs