Hoe verlicht je een slaapkamer?

Zorgen voor de juiste verlichting in je huis, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Iedere kamer heeft zo zijn unieke eigenschappen, en daarmee ook zijn eigen wensen en eisen. In de ene ruimte heb je vooral goed, helder licht nodig, zodat je alles lekker scherp kunt zien. Andere ruimtes vragen om een wat meer sfeervolle verlichting, in een warme kleur, omdat dat wel zo gezellig is. En dan zijn er ook nog eens ruimtes waar je de ene keer heldere, stevige verlichting nodig hebt, terwijl je op een ander moment juist alleen sfeerverlichting wilt hebben. Lastig! Ook de slaapkamer is wat dat betreft een lastige kamer om te verlichten. Want wat zijn nu de beste plekken om een lamp te plaatsen, en hoe zorg je ervoor dat je die op een handige manier kunt bedienen?

Waar en hoe wil je de lampen kunnen bedienen?

Meer dan in welke kamer dan ook, geldt dat je in de slaapkamer goed na moet denken over de manier waarop je de daar aanwezige lampen wilt gaan bedienen. Het is namelijk in de meeste gevallen zo dat je de kamer binnenkomt via de deur, het licht aanzet, en dat pas weer uit wilt doen als je in bed ligt. Om er dan weer uit te moeten en naar het lichtknopje te lopen, dat is niet handig.

Ideaal is het dus als je je plafondlamp op twee punten kunt bedienen: direct bij de deur en in de buurt van je bed. Zo’n situatie zie je vaak in hotelkamers. In onze eigen huizen zijn de voorzieningen daarvoor niet altijd aanwezig, en moet je het vaak anders oplossen. Je kan dan bijvoorbeeld naast een grote lamp aan het plafond, ook kleinere lampjes op het nachtkastje plaatsen. Deze kun je dan wel gemakkelijk vanuit je bed bedienen. Een lamp met een app, dat is natuurlijk ook een optie; die kun je vanuit je bed via je telefoon uit zetten.

Verschillende soorten lampen combineren

De meeste mensen kiezen ervoor om in hun slaapkamer één centrale lamp te plaatsen, meestal aan het plafond, en daarnaast nog één of meerdere andere lampen te gebruiken. Lampjes op de nachtkastjes, bijvoorbeeld, of een ingebouwde LED-strip in de achterwand van het bed, dat zie je ook steeds vaker. Een lamp om lekker bij in slaap te vallen, een lavalamp bijvoorbeeld, is ook nog steeds populair. Houd je ervan om nog wel een klein beetje lichtte hebben in de kamer als je gaat slapen, is dit precies genoeg. Bovendien kun je door naar deze lamp te kijken heerlijk relaxen, want zeg nou zelf, is er iets zo rustgevend als een lavalamp?

lees meer

Gerelateerd blogs

Hoe zorg je dat een bouwproject goed verloopt?

In de bouw is het mega belangrijk dat alles goed geregeld is. Of het nou gaat om het bouwen van nieuwe huizen of het...

Een huis om oud in te worden: hoe zie jij dat voor je?

Wanneer je je eerste huis koopt, dan denk je waarschijnlijk nog niet aan de wensen die je gaat hebben als je, zoals dat zo...

Hoe je huis te verkopen zonder publiciteit

Je huis verkopen zonder geluid te maken is de nieuwe manier om te gaan! Stille verkoop wordt steeds populairder, omdat zowel kopers als verkopers...

Leuke items om de kinderkamer op te vrolijken

Als u bent zoals de meeste ouders, wilt u de kamer van uw baby zo speciaal mogelijk maken. Een manier om dit te doen...