Processierups verdelging: wat nu?

Ongedierte is erg naar. Ik kan het mooier proberen te maken dan het is, maar dat is het. Wat nog vervelender kan zijn dan bijvoorbeeld ratten of muizen, zijn insecten. Vroeger hadden wij een wespennest op zolder, wat een echte nachtmerrie was. Maar nog een soort ongedierte, en eveneens een insect, dat erg naar is als het niet bestreden wordt; is de processierups. Gelukkig is er processierups bestrijding, zowel processierups bestrijden Eindhoven als andere plaatsen.

De processierups

De processierups, ook wel de eikenprocessierups genoemd, wordt zo genoemd omdat grote kolonies van deze insecten vaak tochten ondernemen naar een nieuw nest. Die tochten doet men denken aan een processie zoals die vroeger werden gelopen, vandaar de naam. De processierups is een insect wiens rug bedekt is met kleine haartjes, ook wel brandhaartjes genoemd. Als het nest of de tocht van de processierups verstoort wordt, laat hij deze haartjes los in de lucht. Als deze op de huid landen of ingeademd worden, kunnen ze allerlei ontstekingen veroorzaken in huid en slijmvlies. In extreme gevallen kunnen ze zelfs levensbedreigend zijn. Ook voor huisdieren en vee is de processierups een probleem. Hierom wordt het insect gezien als een plaaginsect. Bij het zien van een kolonie processierupsen is het belangrijk om niet te dicht bij te komen, en eventueel laten testen op allergie├źn, zowel bij jou als de rest van je huisgenoten.

Verdelging

Voor de bestrijding van de processierups is het toch echt belangrijk om professionals in te schakelen. Vaak bevinden de processierupsen zich in bomen die toebehoren aan de gemeente, of op andere plekken waar meerdere mensen er last van hebben. Hierom is het, bij het zien van een kolonie, de gemeente hierover te informeren. Die kunnen jou dan weer vertellen wat je het beste kan doen, en om waarschijnlijk uit de buurt te blijven tot er iemand voor ingeschakeld wordt. Als er toestemming is van de gemeente, of als de rupsen zich op jouw terrein bevinden, schakel dan vooral een ongediertebestrijdings-bedrijf of een verdelger in. Die gaan, in het geval van de processierups, aan de slag met een vernevelaar met biologische middelen, die de planten en bomen geen pijn doen, maar ervoor zorgen dat de rups verdwijnt.

De processierups is dus niet fijn om in de buurt te hebben, maar net zoals een wespennest op zolder is ook een kolonie (of processie) processierupsen niet het eind van de wereld. Bel de gemeente, bel een verdelger, blijf uit de buurt en dan komt het allemaal goed.

lees meer

Gerelateerd blogs

Een huis om oud in te worden: hoe zie jij dat voor je?

Wanneer je je eerste huis koopt, dan denk je waarschijnlijk nog niet aan de wensen die je gaat hebben als je, zoals dat zo...

Hoe je huis te verkopen zonder publiciteit

Je huis verkopen zonder geluid te maken is de nieuwe manier om te gaan! Stille verkoop wordt steeds populairder, omdat zowel kopers als verkopers...

Leuke items om de kinderkamer op te vrolijken

Als u bent zoals de meeste ouders, wilt u de kamer van uw baby zo speciaal mogelijk maken. Een manier om dit te doen...

De mooiste luxe producten voor je tuin

Wanneer jij een mooie plek wilt maken in je tuin of wanneer je een goede plek in je tuin hebt die niet benut is,...