Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende soorten boren. Elke boor heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor bepaalde klusjes in huis. Zo heb je onder andere normale boren, SDS boren en SDS max boren. Verder zijn deze boren ook weer onder te verdelen in verschillende boren voor andere ondergronden. Je kunt boren aanschaffen om door hout, beton of metaal te boren. Wat voor jou de meest geschikte boor is dat is afhankelijk van de klusjes die je hiermee wil doen.
Wat er anders is aan een sds boor?
Bij een normale boor wordt de boor door de spankop vastgemaakt aan de boormachine. Bij een sds boor heb je een uitsparing aan twee zijdes. Hierdoor kan een sds boor maar op één manier in de machine waardoor die ook direct geborgd zal worden. Je kunt hierdoor bij een sds boor gemakkelijk de spanknop vastmaken aan de boor zelf. De kans dat de boor los raakt is bij een sds boor een stuk kleiner dan bij een normale boor. Je zult de eerste keren wel even moeten zoeken hoe de boor op de kop wordt vastgemaakt. Dit zal na het gebruiken van de boor echter steeds eenvoudiger worden.
Het gebruiken van een sds plus boor of sds max betonboor
Naast de normale boren kun je ook nog kiezen voor een sds plus boor of een sds max boor. Je hebt deze boren in verschillende varianten. Als je thuis gaat klussen in grovere ondergronden, dan is het verstandig om een sds max betonboor of sds max metaalboor aan te schaffen. Deze boren hebben net als de normale sds boren een uitsparing aan twee zijdes. De sds plus en sds max boren hebben daarnaast ook nog een extra gleuf. Deze gleuf zorgt ervoor dat je de boor direct in de boorkop kunt plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je niet op zoek hoeft te gaan naar de manier waarop de boor in de kop moet worden vastgemaakt. Wel is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat sds boren niet in een sds plus schacht passen. Let er dan bij het aanschaffen van de boor goed op dat deze goed op elkaar aansluiten.
Waar je op moet letten
Als je gebruik maakt van zowel een sds boor of een sds plus boor, is het belangrijk dat je zelf niet te veel doet. Door veel kracht uit te oefenen op de sds boor gaat de boor niet sneller of beter werken. De kans dat de boor kapot gaat neemt door te duwen alleen maar toe. Hij zal een stuk sneller afbreken en het gat dat je boort zal er minder netjes uit komen te zien. De sds boren klikken zichzelf vast in de boormachine en als deze afbreekt is die lastig te verwijderen.