De verwerking van hardhout

Thuis klussen aan uw huis of tuin is een van de leukste dingen die er is. Als u op het punt staat om te beginnen aan een bouwproject, denkt u misschien al snel aan houdhout. Hardhout is een houtsoort die zeer geschikt is voor toepassingen zoals het bouwen van een overkapping, een buitenkeuken en een bij passende vlonder. Hardhout is zo bruikbaar, omdat het weerbestendig is en ook erg sterk. Een vlonder krijgt veel te verduren en moet lang mee gaan. Hierom wordt hardhout ook wel benoemd als duurzaam hout. Hardhout kan in heel veel soorten maten worden gemaakt een vormgegeven. Voor de vlonder heeft u misschien hardhouten planken nodig en hardhouten balken en palen voor de fundering. Deze kunnen ook bij de buiten keuken worden toegepast, in combinatie met hardhouten latten voor de afwerking. In deze blog gaan we dieper in op wat hardhout is voor een houtsoort is en hoe het te bewerken is.

Afkomst

Hardhout komt van een boom genaamd de loofboom. Een nadeel van deze boom is dat ze erg langzaam groeien. Een voordeel van de boom is dat ze heel erg oud kunnen worden. Hoe hard het hout is wordt bepaald door de nerf structuur van de boom. Hierbij is de regel, hoe dichter de nerven bij elkaar zitten, hoe harder het uiteindelijke hout is. Een loofboom kent meerdere vormen. Zo is er de acacia, de azobé en de bankkirai

Verwerking

Doordat de bomen waar hardhout vandaan komt langzaam groeien, is hier minder van beschikbaar dan andere houtsoorten. In combinatie met de duurzaamheid van het hout betekent dit dat de prijs sterk stijgt. Hiernaast is hardhout lastiger te bewerken dan zachthout. Het is verstandig om tijdens het verwerken van het hardhout gebruik te maken van machines. Hardhout kan worden ingedeeld in een aantal klassen op het gebied van duurzaamheid. De meeste soorten vallen in de eerste of tweede klasse. Dit betekent dat het hout minimaal 15 jaar mee gaat. In klasse één kan dit zelfs oplopen tot wel 25 jaar. Als laatste is het belangrijk om de juiste soort hardhout te kiezen, met de juiste afwerking. Het verschil zit hem in de afwerking. je kunt kiezen tussen geschaafd of fijn bezaagd hout. Bij geschaafd hout kan je je kan over het oppervlak laten glijden zonder bank te zijn voor splinters. Bij fijn bezaagd hout is dit niet het geval. Een betere toepassing voor deze hardhout soort zijn onderdelen buiten het zicht.

lees meer

Gerelateerd blogs