4 tips om minder energie te verbruiken

Een hoog energieverbruik is niet alleen slecht voor jouw portemonnee, maar het is ook belastend voor het klimaat. Gelukkig zijn er veel zaken die je aan jouw woning kunt aanpassen om voor een energiezuinig huis te zorgen. Met deze vier tips bespaar je zo een stuk op de energierekening. Denk bijvoorbeeld aan het beter isoleren van jouw woning of aan het afsluiten van een onderhoudsabonnement bij een verzekeraar als Univé.

1.  Neem een houtkachel

Een houtkachel is niet alleen sfeervol, maar je bespaart er ook nog eens flink wat energiekosten mee. Daarnaast heeft een houtkachel, in vergelijking met een gaskachel, ook een veel lagere CO2-uitstoot, wat veel beter is voor het milieu. Met regelmatig onderhoud zorg je dat het rookkanaal in jouw woning schoon blijft, waardoor hete lucht en rook gemakkelijk afgevoerd worden uit het huis. Geen zin om zelf te gaan schoorsteenvegen? Overweeg dan een onderhoudsabonnement af te sluiten. Op die manier ben je verzekerd van een jaarlijks bezoek van een professionele schoorsteenveger.

2. Isoleer de woning

Als je voor een goede isolatie zorgt, blijft jouw huis langer warm en bespaar je energiekosten doordat je automatisch minder gas verbruikt. Het isolatiemateriaal kun je bij de meeste doe-het-zelfzaken vinden. Hiermee kun je op een simpele manier verschillende ruimtes in huis isoleren:

  • Plak speciale radiatorfolie achter de radiator zodat de warmte reflecteert en beter blijft hangen.
  • Kort gordijnen in, zodat ze niet over de radiator hangen en de warmte blokkeren.
  • Zet meubels een stuk van de radiator af, zodat de warmte goed de kamer in kan stromen.
  • Plaats isolerende tochtstrips bij deuren en ramen.

3. Let op het waterverbruik

Warm water verbruikt veel energie, bijvoorbeeld wanneer je doucht. Je kunt hier makkelijk op besparen door simpelweg minder vaak of korter te douchen. Door alleen al één minuut per dag korter te douchen bespaar je aanzienlijk veel geld op jouw energierekening. Ook kun je een waterbesparende douchekop installeren. Met een slimme douchekop bespaar je al snel 20% minder water én energie.

4. Zet alle apparaten echt uit

Zorg ervoor dat jouw apparaten zoals computers, laptops en tv’s echt uitzet en niet in de slaapmodus laat staan. Wat kan helpen is om stekkerblokken te gebruiken met een ingebouwde schakelaar. Zo weet je zeker dat je de stroomtoevoer naar de apparaten echt stopzet en ze niet onnodig energie blijven verbruiken. Zet ook alle lampen uit in de ruimtes waar niemand aanwezig is. Op jaarbasis kan dit aardig aantikken en door hier extra op te letten, bespaar je al snel veel energie.

lees meer

Gerelateerd blogs

Hoe zorg je dat een bouwproject goed verloopt?

In de bouw is het mega belangrijk dat alles goed geregeld is. Of het nou gaat om het bouwen van nieuwe huizen of het...

Een huis om oud in te worden: hoe zie jij dat voor je?

Wanneer je je eerste huis koopt, dan denk je waarschijnlijk nog niet aan de wensen die je gaat hebben als je, zoals dat zo...

Hoe je huis te verkopen zonder publiciteit

Je huis verkopen zonder geluid te maken is de nieuwe manier om te gaan! Stille verkoop wordt steeds populairder, omdat zowel kopers als verkopers...

Leuke items om de kinderkamer op te vrolijken

Als u bent zoals de meeste ouders, wilt u de kamer van uw baby zo speciaal mogelijk maken. Een manier om dit te doen...