Zo kies je de juiste potgrond voor iedere plant

Het lijkt wel of iedereen ze tegenwoordig in overvloed heeft: planten. Het staat natuurlijk heel gezellig in je slaapkamer, studentenkamer, woonkamer, keuken, badkamer, op het balkon of in de tuin, maar het vraagt ook om de juiste onderhoud en verzorging. Het zijn tenslotte dingen met een leven. Een deel van het onderhoud en de verzorging zit hem in de potgrond. Zonder potgrond kunnen planten niet groeien of blijven leven. Cruciaal dus. Je kunt talloze soorten potgrond kopen voor je plantjes. Dus hoe kies je de juiste potgrond? Daar vertellen we je meer over.

Universele potgrond

Universele potgrond is een prima keuze, zeker als je allerlei verschillende soorten groen in huis of buiten hebt. Daarbij is er wel verschil in merken en soorten universele potgrond. In principe is universele potgrond gewoon geschikt voor alle soorten planten en kun je prima een grote zak kopen voor al je planten in plaats van voor elke plant een andere potgrond te kopen. Kies je graag bewust, let dan op het RHP keurmerk. Behalve standaard universele potgrond is er ook biologische potgrond met natuurlijke mest. Ga je helemaal groen, kies dan voor organische potgrond. Een luchtigere universele potgrond is kokospotgrond.

Niet voor stekjes

Let wel op met stekjes. Stekjes werken namelijk weer niet in universele potgrond. Ook voor het zaaien kun je beter geen universele potgrond gebruiken. De universele potgrond is te grof voor deze gevoelige, jonge plantjes. Een potgrond met perliet en zand is een betere optie voor zaadjes en stekjes.

Speciale potgronden

Als je niet zo veel planten hebt of alleen één soort plant is het helemaal niet gek om te kijken naar specifieke potgronden. Er wordt namelijk ook allerlei potgrond voor specifieke soorten planten gemaakt en verkocht. Die hebben meestal geen gekke of bijzondere namen, maar heten gewoon ‘potgrond voor vetplanten en cactussen’ bijvoorbeeld. Je hoeft dus geen ingewijde te zijn om de juiste potgrond bij jouw plantje te kiezen. Potgrond kopen hoeft dus zo ingewikkeld nog niet te zijn.

Hydrokorrels

Je planten verzorgen doe je gemakkelijker met hydrokorrels. De juiste hoeveelheid water is cruciaal voor iedere plant. Niet te veel en niet te weinig. Hydrokorrels helpen daarbij. Het zijn kleibolletjes die je onderin de pot of juist bovenin kunt plaatsen. Ze absorberen water en zorgen zo dat het overschot aan water niet bij de planten komt als de korrels onderin liggen. Als je ze bovenop strooit zorgen ze voor een gelijkmatigere verdeling van het water. Op beide manieren kunnen ze de watertoevoer voor je plantjes in ieder geval verbeteren en voorkomen dat je te veel water geeft of bepaalde plekken bijvoorbeeld overslaat.

lees meer

Gerelateerd blogs