Alles over overwaarde

Ben jij op de hoogte van de voordelen die overwaarde je kan opleveren? Het is misschien een goed idee om je daar eens in te verdiepen, zeker als je een koopwoning hebt. Veel mensen weten namelijk niet eens dat ze overwaarde kunnen opnemen en hier vervolgens zelf voordeel uit kunnen halen. Deze blog legt uit wat overwaarde precies is en hoe je ervan kan profiteren. 

Wat is overwaarde precies? 

Als we praten over overwaarde, gaat het eigenlijk om het verschil tussen de marktwaarde van een huis en de hypotheekschulden. Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld. Daarom zal deze blog het iets duidelijker voor je maken. Bij overwaarde heb je eigenlijk een financieel voordeel, omdat de prijs waarvoor je je woning kunt verkopen hoger ligt dan het deel van de hypotheek dat je nog moet aflossen. Overigens moet je bij overwaarde ook nog de verkoopkosten van de woning in mindering brengen op het geldbedrag. Deze bestaan onder andere uit taxatie-, makelaars- en advertentiekosten. Hieronder zal je meer lezen over overwaarde gebruiken

Overwaarde opnemen en gebruiken

Wist je dat je overwaarde kunt gebruiken in je eigen voordeel? Wanneer je je woning verkoopt en je hier meer voor terugkrijgt dan de verkoopkosten en je resterende hypotheekschuld, kun je het extra geld gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Dit kan bijvoorbeeld voor de aanbetaling van een koophuis worden gebruikt. Daarnaast kun je bij overwaarde ook profiteren van een lager rentepercentage. Wanneer je voor de eerste keer je huis verkoopt, is het mogelijk dat je overwaarde hebt. In dit geval wordt de overwaarde gezien als eigenwoningreserve. Dit beïnvloedt de (hypotheek)renteaftrek van jouw nieuwe huis. Uit de rentekorting kun je dus je voordeel halen. Over het algemeen zorgt overwaarde huis opnemen er dus uiteindelijk voor dat je minder maandlasten hebt. 

Overwaarde in Nederland

Op dit moment zijn er veel woningen in Nederland met overwaarde. Dat komt doordat er sprake is van een krappe woningenmarkt. Dit betekent dat er meer vraag is naar woningen dan dat er aanbod is. Dit heeft als gevolg dat de prijzen van huizen stijgen, en niet zo’n beetje. De marktprijs van vrijwel ieder huis is flink gestegen in de afgelopen paar jaar. Zit jij er toevallig aan te denken om te verhuizen? Dan is dit misschien wel hét moment om dat te doen! Vraag een expert om hulp en ga samen na hoeveel overwaarde je kunt opnemen.  

lees meer

Gerelateerd blogs