Brussel is meer dan het Atomium en Manneke Pis

Brussel is niet alleen de hoofdstad van België. De stad wordt ook beschouwd als het administratieve centrum van de Europese Unie is. Brussel telt vele Europese instellingen. Ook het hoofdkwartier van de NAVO is er gevestigd. Naast een rijke geschiedenis en talrijke toppers op het vlak van kunst en cultuur vind je in het stadscentrum nog altijd vele waardevolle gebouwen.

Manneken Pis

Dit standbeeld vind je in het centrum van Brussel, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Het werd meermaals beschadigd en weggehaald. Op feestdagen en op bijzondere gelegenheden wordt het feestelijk aangekleed. Deze outfit telt 700 stuks en is te zien in het Stedelijk Museum Het Broodhuis op de Grote Markt.

Het Atomium

Deze immense attractie staat in het Heizelpark en wordt jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht. Het werd ontworpen bij de Wereldtentoonstelling in 1958 door André Waterkeyn.  Het monument is maar liefst 102,705 meter hoog en telt negen bollen elk met een diameter van 18 meter. Ze staan precies 29 meter van elkaar en beelden de kristalstructuur van ijzer uit. Je bezoekt de bovenste bol met de lift waar een restaurant is gevestigd met een prachtig panorama over de stad. In de eerste bol is een permanente tentoonstelling van Expo ’58 te bewonderen

De Grote Markt

Is de meest centrale plaats van Brussel. Tijdens de negenjarige oorlog tussen Frankrijk en de Grote Alliantie in 1695 gingen vele waardevolle gebouwen verloren. Alleen het Broodhuis en enkele muren en de toren van het stadhuis bleven overeind. Het werd in versneld tempo heropgebouwd met dezelfde Vlaams-Italiaanse uitstraling van weleer. Vroeger was het een plaats feesten en vertier, maar werden er ook terechtstellingen op de brandstapel uitgevoerd. Nu is op de Grote Markt een waar paradijs voor shoppingfanaten. Heerlijk relaxen en genieten van het stadscentrum doe je op gezellige terrasjes en in de restaurants en de hotels. De grote Markt wordt druk bezocht. Ook door jongeren.

Het Koninklijk Paleis

De koning Filip woont hier niet, wel in Kasteel Belvedère in Laken. Het paleis dateert uit het begin van de achttiende eeuw en in de spiegelzaal worden nog altijd grote recepties georganiseerd. Het interieur bevat nog vele waardevolle stukken uit de tijd van Leopold I, Napoleon en Willem I.

Gebruik je drugs of ben je verslaafd aan wiet? Daar moet je in Brussel niet ver naar zoeken. Wees dan zeker op je hoede wanneer je van je verslaving definitief af wilt.

lees meer

Gerelateerd blogs